Doreen renoverar tvättstugan med Temal

När TV-programledaren och inredningsentusiasten Doreen Månsson hade bestämt sig för att renovera tvättstugan var det viktigt för henne att skapa flexibel oas där funktion möter lust. Utrymmet skulle kombineras med en feel good-vibe, en plats där man kan unna sig tid ifred från vardagens förpliktelser – alternativt kombinera nytta med nöje!
Ta del av tankar och idéer från inredningsvalen under hennes tvättstugeförvandling.

Foto: Toby Brett

Funktion möter stil

Doreens tvättstuga ryms på ett källarplan med ett begränsat antal kvadratmetrar. För att få fram en luftig känsla, i kombination med funktion och visuella detaljer behövde källarutrymmet planeras noggrant.

– Eftersom det också är otroligt trist att tvätta så kan man väl inreda utrymmet så att det kan användas till mycket mer, berättar Doreen.

Tvättstugans ytmått var något utmanande och vikten av att planera kvadratsmart blev snart tydlig. Badrumsmarknadens  standardiserade möbelmått – framförallt djupmått – begränsar många från att skapa en individuell lösning. Därför blev Temal ett självklart val för Doreen då förvaringsskåpen måttanpassas i både djup och bredd för att optimera bruksområdet.

– Jag hade möjlighet att välja möbler med 30 till 50 centimeter i djup, med 5 centimeters intervall mellan varje mått, skriver hon i sin blogg på Sköna Hem.

Med hjälp av Temals unika 5 cm-koncept kunde Doreen skapa en skräddarsydd lösning optimerad för tvättstugans utmanande ytmått.

Foto: Badviks

Enhetligt

I samråd med Temals egen planerare skapades en digital skiss av utrymmet. För att få en tydligare helhetsbild samt beakta eventuella lutningar vid installationsfasen, gjordes ett hembesök av den Stockholm-baserade återförsäljaren Badviks. Hos Badviks på Sveavägen 139 hittar man ett brett utbud av utvalda Temal-produkter inom badrum, tvättstuga och förvaring. Badviks erbjuder både planering, inredning samt råd vid installation; en trygg hand vid oförutsedda incidenter som en renovering kan innebära.

Hemma i källaren hos Doreen installerades bänkskåp utrustade med mjukstängande luckor som placerades parallellt längs tvättstugans ena långsida. Detta i anslutning till en diskret tvättpelare.

– Tvättpelaren kläddes med frisidor i samma färg som resten av möblerna för en enhetlig look, dessutom får man den där platsbyggda känslan utan att behöva lägga ner en förmögenhet, förklarar Doreen.

De lösa frisidorna som omgav tvättpelaren bestod av en tvättmaskin och en torktumlare. Detta resulterade i en genomgående symbios tillsammans med resten av tvättstugans möbler. Frisidorna tonade dessutom ner de maskinella detaljerna.

Foto: Toby Brett

Känsla av sammet

Valet av möbler på tvättstugans motsatta sida föll på DESiGN-seriens underdelar med två lådor i vardera skåpsdel. Att utesluta stödben bidrog till en luftigare känsla i skåpgruppen. Upplevelsen av en traditionell tvättstuga suddades dessutom ut genom att utrymmet dekorerades med personliga föremål, däribland fotografier.

– På min ”vanity station” ställde jag vackra silverfärgade ramar med fotografier på mina döttrar och några favoritböcker för att få in lite mjukare material som ger en skön ombonad känsla.

När det var dags för färgsättning föll valet direkt på de ultramatta Velvet-kulörerna i sin lyxiga färgskala. Velvet tillför en varm, inbjudande känsla och bidrar ytterligare till den mer eleganta och ombonade känslan som Doreen ville uppnå. Ett genomgående och sömlöst intryck skapades genom att även låta bänkskivan gå i en ljusgrå kulör från den ultramatta färgskalan.

Velvet-färgerna ingår i Temals Polaris-sortiment, en matt beständig laminatbelagd spånskiva av hög kvalite. Färgen ultramatt ljusgrå (2903) har trots sin ljusa nyans, en mustig intensitet och upplevs sammetslen. Samtidigt har ytan ett kraftigt skydd mot repor, värme och fingeravtryck – idealt i en tvättstuga som kan vara en slitsam miljö. Den ultramatta ljusgrå färgen i kombination med Halo-ljusspegel mjukade upp den annars något kantiga miljön.

Foto: Toby Brett

Det sitter i detaljerna

Diskreta men funktionella detaljer så som lådavdelare, antislip-matta och mjukstängande gångjärn höjer genast helhetsupplevelsen och bidrar till en sömlös känsla av kvalitet. Mjukstängning kan antas som en självklarhet, oavsett om man väljer lådor eller luckor på sin möbel. Mjukstängning med glidskenor eller gångjärn ingår i alla Temals förvaringsskåp som dessutom är egentillverkade.

De runda, nätta Ligo-handtagen valdes i en modern krom-färg och toppar av skåpens fronter på ett stilsäkert sätt. Tillsammans med den ultramatta Velvet-färgen bildas en vacker helhet, i samklang med Stala-diskhon och blandaren från Oras.

Foto: Toby Brett

UPPTÄCK MER

Läs mer om Doreens förvandling från en enkel tvättstuga till ett favoritrum!

Alla våra badrumsmöbler tillverkas i Finland, möblerna i Nakkila och emaljerade tvättställ samt handfat i Järvenpää. De har Nyckelflaggan och Design from Finland-märkena som tilldelats av Finlands arbetsförbund.