Att inreda ett litet och funktionellt badrum | 5 tips

Låt oss fokusera på hemmen med mindre ytor där det kanske inte lämnas många kvadratmetrar över till badrummet. Kanske är du på jakt efter lite renoveringstips till gästtoaletten? Eller bor du i en liten lägenhet och vill maximera funktionaliteten i badrummet? Som tur är finns det många smarta idéer att ta till när du vill skapa en trivsam och funktionell miljö i ett mindre badrum.

Tänk kvadratsmart

Att tänka kvadratsmart innebär att du tänker utanför boxen, vilket kan ge upphov till helt nya förvaringslösningar. Detta innebär inte att du ska fylla varje kvadratmeter av utrymmet, utan snarare att du kan dra nytta av att jobba med varierade djup- och breddmått. Till exempel, tvättställsskåpet får en djuplek, medan väggskåpet får ett mindre djup eftersom förvaringsbehovet möjligtvis skiljer sig på denna plats. Genom att välja bort marknadens vanligaste standardmått kan du bespara dig en hel del svängrum för annat!

Skapa tvättmöjligheter

Troligtvis råder det brist på tvättmöjligheter i det mindre badrummet. Det är viktigt att inse sina begränsningar när man renoverar sitt badrum. Får man inte plats med både tvättställsskåp och en tvättmaskin så kan man istället kombinera denna funktion. Eventuellt är det heller inte realistiskt att få plats en torktumlare bredvid tvättmaskinen. Då får man hitta andra lösningar! En torkställning kan vara ett alternativ.

Välj med avsmalning

Säg adjöss till trånga ingångar och ömmande blåmärken! Ifall ditt tvättställsskåp ligger nära ingången till badrummet finns det en risk att du lever med ständiga blåmärken. Välj en tvättställsmöbel med avsmalning på hörnet istället. Med en avsmalning på valfri sida av möbeln frigörs plats för att komma och gå. Se även till att du inte prutar på förvaringsmöjligheterna i tvättställsskåpet. En avsmalnande möbelutformning ger plats för ett rymligt sidoskåp. Frågan du ska ställa dig är; föredrar du lådor eller luckor?   .

Vägg till vägg-lösning

En vägg till vägg-lösning kan både bli en estetisk samt en funktionell lösning i små badrum. Genom att måttanpassa bredd- och djupstorleken på underskåpet blir möjligheterna oändliga. Till blickfånget väljer du till ett smakfullt fristående handfat som placeras på valfri position. Välj bland större, mindre, djupare, planare, rektangulära eller runda handfat, helt enligt behov och smak.

Måttanpassa speglingen

Spegelskåpet gör plats för vardagsbestyrens småprylar. Det bör även innehålla en förstorande sminkspegel, eluttag och anpassad belysning. Välj gärna ett spegelskåp snarare än en vanlig spegel i små badrum för att skapa kvadratsmart förvaring. Måttanpassa djupmåttet så tar det inte upp mer än nödvändig yta.
Du kan precis som med underskåpets vägg till vägg-lösning, skapa liknande uppsättning med antingen ett spegelskåp eller en spegel. När du måttanpassar upplevs badrummet rymligare samt att speglingens känsla av rymd ger ett lyxigt intryck.

Alla våra badrumsmöbler tillverkas i Finland, möblerna i Nakkila och emaljerade tvättställ samt handfat i Järvenpää. De har Nyckelflaggan och Design from Finland-märkena som tilldelats av Finlands arbetsförbund.