INSTALLATION OCH MONTERINGSANVISNINGAR

Visste du att ytan på ett emaljerat tvättställ både är hygienisk och hållbar? Och att emaljen också är ett rostfritt, snyggt och lättskött material på fasader?
På den här sidan har vi sammanställt information om våra produkter och om materialet emalj. Här kan du även ladda ner anvisningar för installation och skötsel samt information om material och produkter.

Underdel med lådor

Underdel med luckor

Spegelskåp

om emalj

Kärnan på ett emaljerat tvättställ är gjord av stål med en keramisk beläggning som bränns fast vid stålet i en mycket hög temperatur och därför i praktiken inte går sönder. Ytan på emaljen är därför mycket tät, vilket innebär att den stöter bort bakterier och allergener.

Emalj fungerar även utmärkt som fasadmaterial. Med emaljkassetter är det möjligt att skapa vackra, moderna och hållbara fasader med en yta som samtidigt är underhållsfri. Emaljkassetter är mycket hållbara. Emaljens ursprungliga kulörer och ytbehandling förändras inte med tiden, utan håller rentav i flera årtionden. Väggbeklädnad med emaljkassetter monteras oftast upp på platser med stor genomströmning, exempelvis, i tunnelbanan, på tågstationer, i köpcentrum och i gångtunnlar.

Starkt och multifunktionellt. I fråga om tekniska egenskaper är emalj ett starkt material som är rostfritt och tål kemikalier. Dessutom är det reptåligt och klarar höga temperaturer vid en brand. Jämfört med alla andra fasadmaterial är emalj överlägset bäst i fråga om hållbarhet. Det är ett multifunktionellt material som möjliggör kreativ design, användning av grafiska element och en färgskala i alla kulörer.

Hållbart. Emaljerat stål är ett mycket hållbart material som inte kräver något särskilt underhåll eller rengöring. Fasadkassetterna bibehåller sin ursprungliga kulör under byggnadens normala livscykel. Extrema väderförhållanden eller havsklimat påverkar inte materialets funktionella egenskaper eller utseende.

UV-motstånd – FÄRGERNA BLEKNAR INTE. Emaljerat stål påverkas inte alls av ultraviolett strålning. De ursprungliga kulörerna och ytbehandlingen förblir oförändrade, även om väggbeklädnaden utsätts för konstant solsken.

Klottertåligt. Emaljens yta är tät och tål lösningsmedel, vilket innebär att graffiti, sprayfärg och annat klotter enkelt kan tas bort. Emaljkassetter är den idealiska lösningen för byggprojekt på offentliga platser.

Kemikaliebeständigt. Emaljerat stål tål alla organiska lösningsmedel och är har också utmärkt hållbarhet mot luftföroreningar, korrosion och de flesta typer av kemikalier. Materialet är rostfritt och 100 % fuktbeständigt.

Reptåligt. Emaljerat stål är reptåligt. Rengöringsmedel eller material med skrubbyta ger inte upphov till repor i ytan. På Mohs skala (1–10) är emaljens hårdhet 6, så det är ett ytterst hållbart material.

Brandsäkert. Emaljerat stål är ett icke-brännbart material som inte antänds, inte brinner och som dessutom tål kontinuerligt höga temperaturer på rentav +400 °C. Kassetter tillverkade av emaljerat stål har ett brandmotstånd på minst två timmar, beroende på kassetternas struktur och väggmaterialet under kassetterna. Högre brandmotstånd är också möjligt.

Slagtåligt. Stålstommen, den keramiska beläggningen och hållbarheten för väggmaterialet under kassetterna bidrar till att de emaljerade kassetternas form och yta förblir oförändrade även om de utsätts för slag, stötar eller ytskador. Då krävs naturligtvis rätt typ av design, tillverkning och installation.

Värmechockmotstånd. Emaljerat stål tål snabb nedkylning med vattenstråle. Yttemperaturen sjunker från höga nivåer på +400 °C till normal rumstemperatur inom 30 sekunder.

Säkert. Eftersom emaljerat stål är slagtåligt och behåller formen trots extrema temperaturväxlingar, är det ett mycket säkert alternativ till exempel för tunnlar eller som bygg- och fasadmaterial för offentliga miljöer.

Estetiskt. Emaljerat stål är ett sterilt, bakterieavstötande och luktfritt material som är enkelt att rengöra. Ytan är slät och färgbeständig, vilket kombinerat med de andra egenskaperna gör att emaljkassetterna är överlägset snyggast till sitt visuella utseende.

Hygieniskt och antibakteriellt. Ytan på emaljen är porfri och mycket tät, vilket innebär att den stöter bort bakterier och allergener. Den släta, högblanka ytan är enkel att hålla ren. Ytan tål rengörings- och skurmedel samt andra kemikalier mycket väl. Även regelbunden grovrengöring försämrar därför inte materialets egenskaper.

Kreativ design. Emaljerade fasadkassetter kan designas och tillverkas individuellt enligt kundens önskemål, både i fråga om storlek och mönster.

Ekologiskt. Emaljbeläggningen mångdubblar det ursprungliga stålets livscykel och minskar behovet av att förnya konstruktioner. Både emaljerat stål och emaljbeläggning är återvinningsbara material.

Ekonomiskt. Livscykeln för emaljerade produkter är minst fyrdubbel jämfört med de flesta andra fasadprodukter. Emalj är den mest hållbara och långvariga ytbeläggningen. Den är slitstark och reptålig med färger som inte bleknar. Därför är emalj en ekonomiskt fördelaktig lösning med ett visuellt tilltalande utseende under hela livscykeln.

Jämförelse av materialegenskaper

Emaljkassetter, aluminium, kakel, lackerat stål

Emaljkassetter

Aluminium

Kakel

Lackerat stål

Färgbeständighet

Över 30 år

5 år

Över 20 år

3 år

Kemikaliebeständighet

Ja

Nej

Kakel ja, fogar nej

Nej

Reptålighet

Ja

Nej

Kakel ja, fogmassa nej

Nej

Brandmotstånd

Ja

Nej

Kakel ja, fogmassa nej

Nej

Klottertålighet

Ja

Nej

Kakel ja, fogmassa nej

Nej

Slagtålighet

Ja

Nej

Ja, men sprickor kan uppstå

Nej

UV-motstånd

Ja

5 år

Ja, men fogar vittrar sönder

Nej

Monteringsvideo

Alla våra badrumsmöbler tillverkas i Finland – möbler i Nakkila och emaljerade tvättställ och handfat i Järvenpää. Temal har blivit tilldelad Design from Finland-märket och vi tillverkar även produkter av material godkända för Svanenmärkt byggande.