Skifte i Temals ledning

Nina Zischka blir VD, Harri Höglund styrelseordförande, Niklas Estlander tar över Skandinavien

Huvudägarna i familjeföretaget Temal syskonen Nina Zischka och Harri Höglund byter uppdrag 16.1.2017. Samtidigt tar Niklas Estlander över ansvaret för Skandinavien.

Harri Höglund lämnar efter fem år posten som VD och blir styrelseordförande och vice VD med ansvar för ekonomi och produktion. Nina Zischka lämnar posten som vice VD och tar över som VD med ansvar för försäljning och marknadsföring i Finland.

Fyra orsaker till förändringarna i ledningen:

  1. ALLT HAR SIN TID. Redan under generationsskiftet 2011 kom syskonen överens om att leda bolaget i fem års perioder.
  2. FINNS DÄR ALLT HÄNDER. Ungefär 70 % av Temals försäljning i Finland kommer från huvudstadsregionen och Temals försäljningsorganisation är koncentrerad till Temals två showroom-butiker i centrala Helsingfors. Som VD är det naturligt att Zischka finns nära kunder, byggbolag, arkitekter och partners.
  3. FOKUS. Höglund bor i västra Finland i närheten av Temals möbelfabrik i Nakkila. Administration, ekonomi och produktion leds av Höglund i Nakkila. Genom klarare fokusområden har båda möjlighet att fokusera på sina starka områden.
  4. SKANDINAVIEN. Niklas Estlander ersatte Temals grundare Boris Höglund i styrelsen 1.11.2016. Estlander har som vice VD totalansvar för Skandinavien och under hans ledning är målet att fördubbla den skandinaviska omsättningen på två år.

Höglund konstaterar att effektiviseringen av Temals två fabriker i Finland med tillhörande flytt av montering, lager och spedition från Järvenpää-fabriken till Nakkila år 2016 var en tung process, som nu framgångsrikt slutförts. ”Jag fokuserar med glädje min energi och kompetens på ekonomi och produktion, vars funktion och goda skick är förutsättningar för att klara av den ökande försäljningen.”

Ökande försäljning är något Temal har en stark tro på. ”Vi har segmenterat och utvecklat vårt sortiment i enlighet med de omvälvningar som sker och har skett på marknaden. Samtidigt har vi effektiviserat vår säljorganisation genom att rekrytera proffs med gediget kunnande och nätverk. Vi söker tillväxt genom att särskilt satsa på proffsmarknaden i Finland samt den växande marknaden i Sverige”, berättar Zischka.

Även Estlander har en stark tro på växande försäljning i Skandinavien. ”Temals varumärke och 5 cm-koncept är kända begrepp i den finska badrumsbranschen. Trots att Temal funnits på den svenska marknaden i snart 15 år så är varumärket och det unika konceptet fortfarande rätt okända. Jag ser verkligen framemot att under 2017 med nya krafter introducera Temals möbler för badrum, tvättstuga – samt faktiskt även kök och förvaring. Det är fortfarande många som inte vet att möblerna kan fås skräddarsydda i unika bredd- och djupmått med 5 centimeters intervaller och levereras färdigmonterade med tio års kvalitetsgaranti”, konstaterar Estlander.

För ytterligare information kontakta Niklas Estlander, tel. 0725 2138 25